Каталог

Ua

Банк ідей

Безшовне укладання плитки і керамограніту

26 Квітня 2019
13889
Фото - Безшовна укладання плитки і керамограніта

Мрієте про монолітну конструкцію, укладаючи плитку або кахель? Мрії давно стали реальністю. Уникнути неприємних швів і отримати панно, складові якого можуть укладатися стик в стик, допоможе безшовне укладання плитки.

Мрієте про монолітну конструкцію, укладаючи плитку або кахель? Мрії давно стали реальністю. Уникнути неприємних швів і отримати панно, складові якого можуть укладатися стик в стик, допоможе безшовне укладання плитки.

Що за «звір»?

Розберемося відразу: відміна безшовної плитки від звичайної – в оброблених краях. Якою б рівною не здавалася стандартна кафеліна, насправді її форма не бездоганна. Приховати вади будматеріалу і огріхи в роботі майстра допомагає закладення швами. Ось тільки виглядають вони не завжди доречно і акуратно. До того ж, ефекту монолітності малюнка таким чином вам ніколи не досягти.

Чого не скажеш про безшовну ректифіковану плитку. Ректифікація – не що інше, як обробка кромок плит. Її проводять на заключному етапі виробництва матеріалу – після пресування і випалу. На спеціальному верстаті край плитки обрізується. Як результат – чітка форма і можливість робити укладання стик в стик.

Укладання керамограніту без швів

Безшовне укладання плитки не передбачає повної відсутності швів як таких. Проміжок між плитками може сягати півтора міліметри. При укладанні звичайного керамограниту такого ефекту не досягти.

Отримати бажану монолітність допомагає і великоформатність ректифікованої плитки – її розміри можуть бути від 60х60 см.

Безшовне укладання керамограніту буде доречним у великих приміщеннях – залах і холах, закладах громадського харчування і розважальних закладах. У кімнатах зі скромною площею ректифіковану плитку краще поєднувати з маленькою – наприклад, стіни зробити монолітними, а на підлозі провести укладання плитки меншого розміру.

Пам'ятайте, що керамограніт через специфічну обробку набагато практичніше кахельної плитки. Він міцний, витримує великі навантаження, забарвлення з часом не вигорає.

Переваги та недоліки безшовної плитки

Укладання керамограніту без швів має свої сильні і слабкі сторони. Переваг у нього чимало. Серед них:

  • Естетика. Мінімальні шви або їх відсутність роблять поверхню цілісною. Моноліти виглядають стильно і роблять інтер'єр унікальним.
  • Гігієнічність – в швах не будуть накопичуватися грибок і бруд. А це означає, що вам не доведеться час від часу обробляти їх і чистити.
  • Економія часу і коштів. Якщо ви зробили укладку плитки на підлогу стик в стик, затирка не знадобитися. Якщо ж є хоч мінімальні шви, без неї не обійтися. Пам'ятайте: щоб майбутній моноліт виглядав ідеально, затирку важливо підібрати тон в тон до плитки.
  • Спрощений догляд. Відсутність швів значно полегшує догляд за ректифікованою плиткою.

Незважаючи на такі переваги, безшовна плитка має і недоліки. До них відносять:

  1. Складність облицювання. У того, хто буде укладати плитку, немає ніяких шансів на огріхи – приховати їх за допомогою об'ємних швів не вдасться. Важливо також підбирати сусідні кафеліни по тону. Інакше місця стикування видадуть найменші відмінності за кольором.
  2. Необхідність витримувати температурний режим в приміщенні на одному рівні. Інакше клей або розчин можуть деформуватися, що призведе до руху і зіткненню плит. Згодом вони почнуть тріскатися. Через температурні гойдалки ректифікат краще не укладати у ванних кімнатах (за винятком тих, де забезпечується постійний температурний режим). Не підлягає вона і укладанню на вулиці – на верандах, балконах та інше.
  3. Пам'ятайте, що навіть найменша деформація може призвести до відколів і пошкодження плит. А «поїхати» ректифікат може змусити усадка будинку (особливо, якщо він новий) або сейсмічна активність у вашому регіоні. І ще одне – про теплу підлогу доведеться забути. Облаштувати її без швів просто не вийде.
  4. Безшовне укладання плитки на стіну можливе тільки на ідеально рівній поверхні. Клей наноситься рівномірним шаром по всій поверхні керамограніту. Якщо залишите ділянки без клею, в пустотах буде утворюватися конденсат, який вб'є цілісність плитки. Порада: при облицюванні можна акуратно придавлювати кахель, щоб розподілити клей по поверхні.
  5. Ректифікат кріпиться тільки до міцного покриття – з бетону або цементно-піщаної суміші. Хочете, щоб облицювання прослужило довго – ніякого гіпсокартону, дерева та інших нестабільних матеріалів!
  6. Зіпсувати зовнішній вигляд моноліту можуть самі плити, площина яких не завжди ідеальна. І ще – плитка не повинна мати заокруглень, тільки рівні краї. Вихід один – ретельно відбраковувати невідповідні елементи.
  7. Різати ректифікат під силу тільки плиткорізу. Якщо не маєте цієї техніки, доведеться її придбати.
  8. Габаритну безшовну плитку самостійно не вкладеш – знадобляться додаткові руки.
  9. Через специфічну обробку ректифікат коштує приблизно на третину дорожче, ніж звичайний кахель.

Чи бути в будинку безшовній плитці або керамограніту, вирішувати вам. Зважуючи всі за і проти, пам'ятайте, що клопіткі роботи швидко проходять, а бездоганний вигляд інтер'єру залишиться з вами на довгі роки.

Відео - Як укладати плитку великого розміру на стіни? Поради від досвідченого плиточника
Коментарі
Всього коментарів: 0
  • Спочатку нові
  • Спочатку старі
написати відгук